Knippebakterios

Fråga: Inför kommande säsong undrar jag följande. I höstas när jag grävde upp mina dahliaknölar hittade jag misstänkt knippbakterios på några av dem. Jag har haft mina dahlior i pallkragar. Det slutade med att jag slängde alla knölar. Nu undrar jag dock vad jag ska göra med dessa pallkragar inför kommande säsong. Övervägde att tömma dem på jord i höstas men så stort projekt så jag la ner det. Min fråga är alltså måste jag tömma pallkragarna eller kan jag odla något annat där? Jag funderade på att så sommarblommor som zinnia och cosmos. Kan de växa där eller tar dem skada av denna bakterie som om jag förstår det rätt finns i jorden. Tänker också på trädgårdsredskap. Kan jag inte använda samma spade i den smittade jorden som överallt annars? DÅ är det kanske bäst att tömma dem på jord men var slänger man all denna jord?

Svar: Knippebakterios (Rhodococcus fascians) är en av två bakteriesjukdomar som har blivit allt vanligare på dahlior. Den andra bakteriesjukdomen är krongallsjuka/ rotkräfta (Agrobacterium tumefasciens). De båda sjukdomarna yttrar sig på lite olika sätt. Knippebakterien gör så skotten får en onormaldelning, blir en massa små skott precis vid knölen. Krongallsjukan gör så det blir som små utväxter på knölarna eller stammarna. 

För att återgå till frågeställningen så vet man idag att knippebakterios är otroligt vanligt förekommande. Bakterien sprids i första hand med växtdelar. Bakterien kan ligga latent (vilande) i en växt under lång tid utan att växten visar några symtom. Och man har i studier kommit fram till att mer än 50 växtfamiljer kan bli angripna. Bakterien angriper i första hand örtartade växter. Bakterien kan angripa vedartade växter två vedartade växter som ofta angrips är forsythia och olvon. 

Ingrid Åkesson växtskyddsrådgivare på Movium har gjort en sammanställning över växter som är känsligare och oftare angrips: Pelargon, begonia, dahlia, krysantemum, luktärt, nejlika, pelargon, stockros, petunia, prästkrage, nattljus, ros, tobak, aster, blå klockor, iberis, viol, veronica, malva, flox och funkia.  Ärter är så känsliga att de används i tester för undersöka om olika bakterieisolat kan orsaka infektion.

När det gäller bakteriens förmåga att överleva i jorden utan värdväxter är frågorna fler än svaren just nu. I studier gjorda på Oregon State University´s Plant Clinic har man fått indikationer på att bakteriens snabbt tappar sin förmåga att överleva. I vissa studier visade det sig att bakterien dog efter 3 dagar i en biologiskt aktiv jord. Och i andra försök tog det några månader. 

Med utgångspunkt från dessa olika kunskaper så blir min rekommendation att inte tömma pallkragarna på jord, det blir ett onödigt tungt arbete. Utan istället blanda ner komposterad stallgödsel eller komposterat växtmaterial i jorden så den blir så biologiskt aktiv som möjligt nu till våren. Och sedan låta bli att odla i jorden detta året. Var noga med att rensa bort allt ogräs som kommer i pallkragarna eftersom det kan hjälpa till att hålla liv i bakterien. Efter en säsong utan växter borde risken för angrepp vara minimal. Och du kan odla i pallkragen igen. När det gäller redskapen så tvätta rent dem med diskmedel och vatten. 

Det var ett riktigt beslut att kasta alla dahliaknölarna, eftersom bakterien kan finnas latent i dem. Tyvärr är det väldigt svårt att hitta garanterat friska knölar i handeln. Om det går att få tag i meristemförökat (förökning i laboratorium) material så är de garanterat friska. Planteras nya dahlior så var observant på symtom. Om någon planta uppvisar symtom så grävs den upp och läggs i facket för brännbart avfall. Övriga plantor kan stå kvar. 

Mer information om dahlior finns på: https://www.svenskdahlia.se/ 

Mer information om knippebakterios finns på: https://wildhorsegardens.com/dahlia-disease-biology-part-2-leafy-gall-rhodococcus-fascians/ 

Henrik Bodin, FOR-rådgivare

Foto. Roland Sultan

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar