Vinbladmögel

Fråga: Hittade detta symptom på min Schuyler vinranka som växer utomhus. Vad är det för svampsjukdom? Har haft både Schuyler och Himrod i uterummet i 30 år och sticklingarna kommer därifrån.

Sprids den sannolika svampsjukdomen med vinden precis som potatisbladmögel?

Svar: Symtomen stämmer in på vinbladmögel med gröngula fläckar på ovansidan som begränsas av bladnerverna. Fläckarna flyter gärna ut och får ett oljeaktigt utseende i kanterna. På bladens undersida bildas ett gråaktigt ludd (sporangiforer) där fläckarna syns. Härifrån sprids svampens sporer med hjälp av vind och vattenstänk. Svårt att säga hur långt svampens sporer kan spridas. Fuktigt och blåsigt väder gynnar svampen och gör att den kan spridas över längre sträckor. Vid kraftiga angrepp kan även årsskott och vindruvor angripas.

Svampen bildar vilosporer på hösten som övervintrar i de nedfallna vissna bladen.

Verkar finnas en stor spridning i labrusca-sorternas motståndskraft. Vissa sorter anses vara resistenta och ett fåtal sorter mycket mottagliga.

Som vanligt gäller att få bort angripna blad och bränna dessa på hösten.

Ulf Nilsson, FOR-rådgivare, oktober 2023

Vinbladmögel, undersida Foto: Ulf Nilsson

Vinbladmögel, ovansida Foto: Ulf Nilsson

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar