Rikare trädgård

Allt du vill veta om biologisk mångfald i trädgården – samlat på samma plats. Det är inte svårt att skapa en Rikare trädgård och därmed också göra en insats för naturen. Med guider, tips, filmer och artiklar vill vi inspirera dig att förbättra din trädgård både för dig själv och för alla arter i vår närhet. Det är enkelt, roligt och effektivt.

Rikare Trädgård startades 2020 av Fritidsodlingens Riksorganisation tillsammans med Natursidan.se. I samarbetet ingår även Sveriges Entomologiska Förening, Studiefrämjandet, Odlings-TV och Biologiska mångfaldens dag-initiativet.

Rikare trädgård har som mål att nå ut med information till och inspirera alla med trädgård att ta hänsyn till våra inhemska växter och djur. Syftet är att visa hur enkelt det är att skapa en rikare trädgård och hur mycket det ger tillbaka.

Utmärkelsen går 2022 till Maria Eriksson som med sin tomt i Bollnäs visar att även prydliga trädgårdar med fokus på färg och form kan rymma stor biologisk mångfald. Läs mer >>

Utmärkelsen 2021 går till Ronny Fritsches radhustomt på Hisingen i Göteborg, som visar hur mycket det går att göra även på en liten yta, utan att vara expert. Läs mer >

nyfiken-blomfluga-IMG_3002

Årets trädgårdskryp

Årets trädgårdskryp 2022 –
Nyfiken blomfluga, en dubbelverkande trädgårdsarbetare som luras med sitt utseende. >>

Årets trädgårdskryp 2021 – Gräsgrön guldbagge
Lär känna den vackra skalbaggen som gör en stor insats i din trädgård både som larv och fullvuxen. >>

frog-4375792_1920

Allt om trädgårdsdammar

Nu har vi samlat all information om trädgårdsdammar på en kampanjsida. Där hittar du allt från snabba till utförliga guider om hur du gör och vad du kan hitta för kryp i dammen.

john-foredrag

Föreläsningar

Rikare trädgård har arrangerat en lång rad webbinarium och digitala föredrag som kan ses gratis i efterhand.

tradgardshacks-fyra-1024x502

Gör utmaningar och lär känna växter i GardenR-appen

Rikare trädgård samarbetar med GardenR med att ta fram enkla utmaningar som du kan anta för att skapa biologisk mångfald i din trädgård. Ladda ner appen GardenR, som även innehåller växtigenkänning och ett verktyg för att rita upp din trädgård.

1440px-Centaurea_jacea_01

Biologisk mångfald

Så skapar du biologisk mångfald på liten yta. Du måste inte ha en enorm trädgård för att göra insatser. Även en balkong eller liten odlingslott kan göra skillnad. Följ tipsen i vår guide.