Rikare trädgård

Allt du vill veta om biologisk mångfald i trädgården – samlat på samma plats. Det är inte svårt att skapa en Rikare trädgård och därmed också göra en insats för naturen. Med guider, tips, filmer och artiklar vill vi inspirera dig att förbättra din trädgård både för dig själv och för alla arter i vår närhet. Det är enkelt, roligt och effektivt.

Rikare Trädgård startades 2020 av Fritidsodlingens Riksorganisation tillsammans med Natursidan.se. I samarbetet ingår även Sveriges Entomologiska Förening, Studiefrämjandet, Odlings-TV och Biologiska mångfaldens dag-initiativet.

Rikare trädgård har som mål att nå ut med information till och inspirera alla med trädgård att ta hänsyn till våra inhemska växter och djur. Syftet är att visa hur enkelt det är att skapa en rikare trädgård och hur mycket det ger tillbaka.

Varje år delar folkbildningsprojektet Rikare trädgård ut utmärkelsen Årets rikare trädgård. 2023 går den till Anders Henriksson i Jonstorp, som under pandemin bestämde sig för att dokumentera allt liv han kunde hitta i sin trädgård. Det gick långt bättre än han hade trott.

Läs mer >>

20160708-nasselfjaril-IMG_5065

Årets trädgårdskryp

För tredje året i rad utannonserar folkbildningsprojektet Rikare trädgård Årets trädgårdskryp och i år presenteras utmärkelsen tillsammans med Svensk Dagfjärilsövervakning. Målet med utmärkelsen är att uppmärksamma och skapa fascination för småkrypen runt omkring oss. Årets trädgårdskryp 2023 går till nässelfjärilen – en välkänd trädgårdsbesökare som har mycket att berätta, både om sitt eget och andra fjärilars liv. >>

frog-4375792_1920

Allt om trädgårdsdammar

Nu har vi samlat all information om trädgårdsdammar på en kampanjsida. Där hittar du allt från snabba till utförliga guider om hur du gör och vad du kan hitta för kryp i dammen.

john-foredrag

Föreläsningar

Rikare trädgård har arrangerat en lång rad webbinarium och digitala föredrag som kan ses gratis i efterhand.

tradgardshacks-fyra-1024x502

Gör utmaningar och lär känna växter i GardenR-appen

Rikare trädgård samarbetar med GardenR med att ta fram enkla utmaningar som du kan anta för att skapa biologisk mångfald i din trädgård. Ladda ner appen GardenR, som även innehåller växtigenkänning och ett verktyg för att rita upp din trädgård.

1440px-Centaurea_jacea_01

Biologisk mångfald

Så skapar du biologisk mångfald på liten yta. Du måste inte ha en enorm trädgård för att göra insatser. Även en balkong eller liten odlingslott kan göra skillnad. Följ tipsen i vår guide.