Årets trädgårdskryp

För andra året i rad utannonseras 2022 Årets trädgårdskryp. Det är en utmärkelse som delas ut av Rikare trädgård – ett samarbetsprojekt som arbetar för ökad biologisk mångfald i landets trädgårdar.

Utmärkelsen Årets trädgårdskryp 2022 går till nyfiken blomfluga – en dubbelverkande trädgårdsarbetare som luras med sitt utseende. 

Syftet med priset är att uppmärksamma de små, okända djur som lever bredvid oss, ofta gör stora insatser i våra trädgårdar och som är fascinerande att lära känna. 

Nyfiken blomfluga blir med den här utmärkelsen en ambassadör för landets blomflugor och skapar uppmärksamhet för dessa spännande insekter som förtjänar vår uppskattning och hjälp.

Årets trädgårdskryp 2021

Gräsgrön guldbagge utsågs 2021. Det är en art som är en av trädgårdsägarens många bra hjälpredor och som också är fascinerande att titta på. Den gräsgröna guldbaggen är en relativt stor skalbagge som kan bli upp till 2 cm lång. Den har som fullvuxen en gnistrande grön färg och hittas ofta när den äter nektar och pollen från stora blommor.