Årets rikare trädgård

2020 utsågs Årets rikare trädgård för första gången. Utmärkelsen är instiftad av projektet “Rikare trädgård” för att uppmärksamma insatser för mer varierade och levande trädgårdar med hög biologisk mångfald

Varje år delar folkbildningsprojektet Rikare trädgård ut utmärkelsen Årets rikare trädgård. 2023 går den till Anders Henriksson i Jonstorp, som under pandemin bestämde sig för att dokumentera allt liv han kunde hitta i sin trädgård. Det gick långt bättre än han hade trott.

Motiveringen till Årets rikare trädgård 2023 lyder
“Anders Henriksson visar med sitt fotoprojekt vilket enormt rikt liv en trädgård kan innehålla om den har rätt förutsättningar. Det gäller bara att leta och förstå vad man ser. Projektet visar också återigen hur viktiga äldre träd är för den biologiska mångfalden.”

Biologiläraren och naturfotografen Anders Henriksson gillar att ha fotoprojekt att jobba med, men under pandemin tvingades han ställa in sina planer och hålla sig hemma. Då fick han idén att fotografera så många arter som möjligt i trädgården i Jonstorp i nordvästra Skåne. Han satte upp målet att försöka få 1 000 arter på bild – allt från svampar, växter och lavar till fåglar, fjärilar och däggdjur.

Det gick långt över förväntan. Redan första året klarade han målet. Nu har han fotograferat över 1 400 arter och har satt upp en ny målsättning: 1 500 arter innan 2023 är slut.

Läs mer >>

Årets rikare trädgård delas ut för tredje året i rad, av folkbildningsprojektet Rikare trädgård. Utmärkelsen går 2022 till Maria Eriksson som med sin tomt i Bollnäs visar att även prydliga trädgårdar med fokus på färg och form kan rymma stor biologisk mångfald. Hennes trädgård kan besökas av allmänheten under Tusen trädgårdar den 3 juli. 

Motiveringen till Årets rikare trädgård 2022 
”Maria Erikssons trädgård är ett tydligt exempel på att även tomtägare som gillar prydliga trädgårdar kan göra en stor insats för biologisk mångfald och att det ofta krävs väldigt små anpassningar för att göra tydliga förbättringar. I den blomrika trädgården i Bollnäs kryllar det av liv samtidigt som ordningssinnet stryks medhårs med inbjudande och välskötta odlingar. En sann inspirationskälla för landets trädgårdsägare.”

I ett villaområde i Bollnäs, bakom en frodig hagtornshäck, ligger Maria Erikssons trädgård. Det är en vacker och välordnad tomt med blomstrande bäddar, susande trädkronor, rogivande vattenspeglar och mjuka former. På många platser sitter små skyltar för att informera om de vad de olika platserna har för inverkan på djurlivet. Vackra synintryck blandas med information och det är en trädgård som gjord för att visas upp för allmänheten. Det är också några av anledningarna till att tomten utsetts till Årets rikare trädgård 2022.

Utmärkelsen Årets rikare trädgård 2021 går till Ronny Fritsches radhustomt på Hisingen i Göteborg, som visar hur mycket det går att göra även på en liten yta, utan att vara expert. Den livfulla lilla trädgården är ett tydligt exempel på hur snabbt naturen svarar på insatser som görs för ökad biologisk mångfald. 

Ronny Fritsche har sedan vintern 2018/19 omvandlat sin lilla radhustomt till en yta som sjuder av liv. Det surrar och fladdrar överallt bland grönsaks- och bärodlingarna och i gräsmattan där vitklövern tillåts gå i blom. Tillsammans med sin fyraåriga son Ossian utforskar han trädgården, skördar ätbart och förundras över allt det liv som anlänt sedan han började göra insatser.

– Uppskattningen för min trädgård betyder mycket och ger mig massor av energi för framtiden, säger årets vinnare Ronny Fritsche.

Motivering till Årets rikare trädgård 2021
“Alltför många radhus- och villaträdgårdar består bara av en ständigt kortklippt gräsmatta. Årets rikare trädgård 2021 visar att det finns alternativ och att det inte behövs expertkunskap för att gynna naturen. På 2,5 år har Ronny Fritsche på Hisingen i Göteborg skapat en oas för fjärilar, bin och nyckelpigor och den lilla radhustomten vimlar av liv. Landets alla radhuskvarter skulle må bra av att ha Ronny Fritsches inställning till grönytor“.

Läs mer på Rikare Trädgård >>

Vinnarna år 2020 var Emma Wahlbergs och Lovisa Skagermans som skapat ett föredöme för Sveriges tomtägare samtidigt som de hållit fast vid sitt motto att det är viktigt att vara lat i trädgården. Paret fick utmärkelsen för att de på bara fem års tid lyckats skapa en synnerligen rik och genomtänkt trädgård där det tidigare bara fanns en hårdklippt gräsmatta och några få träd. Tomten rymmer bland annat två ängar som sköts på olika sätt, flera dammar i olika storlekar, flera rabatter med mängder av växter som pollinatörer uppskattar och en hel del död ved.

Läs mer på webbplatsen Rikare Trädgård >>