Gnagskador på fruktträd

Fråga: På grund av den myckna snön har hararna kommit åt att gnaga på fruktträdens grenar (ovanför huvudstammens ”delning”). Tyvärr har de ”ringbarkat” så för grenarna finns inget hopp. Bra eller inte, men stammarna har klarat sig från gnag.

  1. Finns det hopp om att träden klarar sig ?
  2. Ska de skadade grenarna klippas av ?
  3. Är det något annat jag ska göra för att rädda träden ?

Svar: Ja du är inte ensam att ha drabbats. Denna snörika vinter ger sig harar och rådjur på allt de kommer åt ovan snön. Men visst kan trädet klara sig även om det blir att bygga upp en ny krona.

Är alla huvudgrenar gnagda runt om? Och är du säker på att de har ringbarkat ända in till veden? Ibland kan nämligen harar gnaga ganska ytligt på barken så att det fortfarande finns ett lager kvar innan man kommer in till veden. Det lagret kan faktiskt läka om det skyddas. Det råd som jag fått av arboristen Harald Kratschmer är att linda något isolerande runt sådana grenar t ex bitar av sitt/liggunderlag som får sitta på fram till sommaren.

Men är det gnagt ända in till veden finns inte mycket annat att göra än att såga av de skadade grenarna. Sen får du bygga upp en ny krona av de skott som kommer att skjuta från huvudstammen eller det som finns kvar av huvudgrenarna.

Solveig Sidblad, Koloniträdgården nr 3-4 2010

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar