Fråga: Jag har tagit över ett hus där det står ett mycket ståtligt Japanskt Körsbärsträd. Det är närmare 10 m och består av tre tjocka stammar samt två avhuggna som beskrivs nedan.
Efter att ha läst på om beskärning inser jag att trädet beskurits felaktigt under flera år. Bland annat har de tidigare ägarna kapat av två stammar, rakt av, ca 40 cm upp från marken.(ingenting lever på dessa-de ser bara fula ut) Stammarna är 15 cm i diameter. Hur skall jag göra? Funderar på att kapa av dessa längs med den friska stam som dessa sitter närmast. Skall jag dela upp det på några år för att inte chocka trädet? Hittade dessutom många gråsuggor i en annan gren som beskurits för långt ut- Efter det att jag tog bort boet och slätade ut ytan, har barken nu en skada som är avlång ca 30 cm som mest, 10 cm som minst. Kan jag påskynda läkningen på något sätt eller skall jag bara låta trädet vila, till nästa JAS-period?
Svar: Ja, det låter som om de tidigare ägarna varit väl drastiska i sin beskärning. Ett japanskt körsbärsträd kräver normalt ganska lite beskärning. Nu kan det ju vara så att det drabbats av sjukdom, t ex blom- och grentorka som inte är så ovanligt, och man varit tvungen att beskära av den anledningen.
Den allmänna rekommendationen när det gäller större grenar har varit att alltid såga vid en förgrening eller inne vid stammen. För att förhindra angrepp av röta i de döda stumparna. Och underlätta för trädet att valla över sårytorna. Man sågar alltid precis utanför grenkragen.
I Europeiska forskningsförsök som publicerades 2016 (https://www.ancienttreeforum.co.uk/wp-content/uploads/2017/04/Trees-a-lifespan-approach-Nev-Fay-et-al.pdf) har man kunnat konstatera att övervallningsteorin inte är så enkel, att man alltid ska såga av större grenar inne vid stammen. För gör man det hinner rötan gå in i stammen innan sårytan har vallat över. Många gånger är det alltså bättre att förminska den grövre grenen så att den inte kan producera sin egen energi. Då påbörjar trädet en bortstötning av grenen. Den processen går till ungefär som när löven stöts bort på hösten. Skillnaden är att det tar flera år för trädet att stöta bort en gren som inte kan försörja sig. Undertiden blir grenen en boplats för diverse svampar och insekter. När grenen blir tillräckligt dålig bryts den av inne vid stammen och trädet har nu bildat ett inre skydd som kan stå emot röta. Trots att sårytan inte är övervallad. Mindre risk för att stammen angrips av rötsvampar.
I ditt fall tänker jag utifrån trädperspektivet att den tunnare grenen med gråsuggorna ska kapas av vid en förgrening eller inne vid stammen. Och de grövre stumparna kan vara kvar. Om de grövre stumparna är i vägen eller känns väldigt estetiskt störande kan de sågas av precis utanför grenkragen. Båda kan sågas bort samtidigt och bäst för körsbär är att göra det i juli.
Henrik Bodin, FOR-rådgivare
Foto: Henrik Bodin