Rödbetor blommar, vad göra?

FRÅGA: Jag har tagit bort rödbetor som utvecklat blomställningar. Det blev närmare fyra kilo rödbetor och jag vill inte slänga dem. Vad kan man göra med rödbetor som utvecklat blomställningar?

SVAR: Rödbetan är en tvåårig växt och om den sås för tidigt och utsätts för kyla har den lätt för att gå i blom, eller stocklöpa som det även kallas. En allmän rekommendation är att så den i slutet på maj för att få fina betor. Men man kan aldrig veta hur våren blir och förra året när våren var ömsom varm och ömsom kall hade många problem med blommande rödbetor. Rötterna på blommande betor blir hårda med grovt kött, de blir träiga och inte så goda som primörer, men går att använda. Ett tips är att finfördela dem i grytor eller riva dem för att frysa in och sedan använda i köttfärs som biff à la Lindström. Senare återkopplade frågeställaren med att betorna hade gått utmärkt att mjölksyra. Smaken och konsistensen blev bra. Mjölksyrning går i korthet till så att man under god hygien finfördelar grönsaker eller rotfrukter. Knåda grönsakerna så att de sedan vätskar sig i burken. Lägg dem i saltlag i steriliserade burkar med spännlock med gummiring, så att koldioxiden kan pysa ut. En matsked jodfritt salt till en liter vatten ger en 2–3 procentig salthalt och anses lagom. Lagen måste täcka grönsakerna helt och hållet. Stäng locket och låt burkarna stå mörkt i rumsvärme i ca två veckor. De syrliga grönsakerna kan sedan avnjutas och förvaras då kallt. Läs och lär mer om mjölksyrning av grönsaker i boken Syra själv av Karin Bojs, 2012, Max Ström förlag.

Lise-Lotte Björkman, Hemträdgården nr 4 2015

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar