Mjöldagg på vinranka

Fråga:
Förra sommaren fick jag mjöldagg på båda i växthuset och en som stod i trädgården. Haft dessa i 10 år och aldrig tidigare mjöldagg.Jag har låtit bladen torka i växthuset på plantan.
Hur gör jag nu? Ska jag klippa ner och gräva upp vindruvorna, sanera alla krukor och annat som finns i växthuset. Var slänger jag vindruvsbladen plantorna, på komposten?

Svar:
Mjöldagg är en ganska vanlig svampsjukdom som kommer de år som det är varmt och torrt. Svampen trivs bäst i dragiga miljöer. Svampen övervintrar i knoppar på plantorna. Så jag rekommenderar er att ta bort alla blad och annat löst som ligger kvar kring plantorna. Klipp tillbaka vinrankorna nu även om det inte är en optimal tidpunkt för det. Klipp cirka en centimeter utanför den knopp som ska vara kvar, kallas för att man klipper på tapp. Plantorna kommer sava ur dessa snittytor men de klarar det utan att ta skada. Bladrester och klipp kan ni lägga på komposten. När bladen börjar slå ut duschar ni plantorna med svavel (Kumulus) blanda enligt rekommendationen för behandling av mjöldagg på äpple, står på förpackningen. Alternativt spruta med bikarbonat 2 tsk i 1 liter vatten. Spraya så det rinner på stammarna och bladen blir helt täckta med vätska. Spraya på kvällen eller när det är mulet väder. Upprepa efter cirka 2 veckor. Sedan kan ni vänta tills ni ser de första angreppen. Då behandlar ni igen. Att förse plantorna med vatten och näring samt undvika dragiga placeringar är bästa sättet att förebygga mjöldagg. Behåll plantorna och acceptera lite mjöldagg sent på säsongen, det påverkar inte vinrankorna. 

Henrik Bodin FOR-rådgivare april 2023

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar