Går det att få amaryllisen att åter blomma?

Fråga: Är det möjligt att få amaryllisen att blomma igen? Det känns så tråkigt att kasta lökarna när de blommat över.

Svar: jodå det är möjligt och väl värt att prova. Det gäller att få den att trivas ordentligt och växa till sig under vår och sommar. Ju mer den växer desto mer energi kan lagras in i löken vilket ger fler blomstänglar.

Gör så här: När den inköpta löken har blommat över så klipps frökapslarna bort för att undvika att energi går till spillo för att bilda frö. Men låt blomstänglarna vissna ner ordentligt innan de kapas. Då hinner växten dra ner näringen som finns i den gröna stängeln till löken. Plantera om löken i sandblandad, välgödslad planteringsjord. Tänk på att löken inte får placeras för djupt utan helst ska nästan halva löken vara ovan jordytan. Krukan bör heller inte vara för liten målet är ju att löken ska bli så stor som det bara går under sommaren. Ställ i ljust fönster under våren och sköt som övriga krukväxter. Vattna regelbundet med flytande näring.

På sommaren kan löken flyttas ut och placeras i soligt skyddat läge gärna under tak för att undvika att det blir för fuktigt vilket ökar risken för svampsjukdomar. Flytta in amaryllisen innan den första frostnatten på hösten. Det fungerar också att låta den stå kvar i fönstret även över sommaren. Klipp ner de gröna bladen på hösten och ge löken en viloperiod i svalt utrymme under minst 10 veckor för att få växten att bilda knoppanlag.

Optimal vilotemperatur är 11-13° C. Efter vilan drivs löken i vanlig inomhustemperatur under ca 2 månaders tid. Förhoppningsvis kommer det sedan upp en ny vacker blomstängel. Mest troligt är att blomningen kommer en bit in på våren och inte till julen. Men vad gör väl det, amaryllisen är precis lika vacker och efterlängtad när den än väljer att blomma.

Lästips: Susanna Rosén har skrivit en fin bok Amaryllis- Älskad vinterblomma som jag varmt kan rekommendera.

https://fransverige.se/aktuellt/amaryllisens-dag-sa-lyckas-du-med-din-amaryllis/

FOR-rådgivarna 2017

Foto: Ulf Nilsson

I vår kunskapsbank “Frågor & svar” samlar vi alla typer av trädgårds- och odlingsfrågor. Våra oberoende experter har svarat på 1000-tals frågor. Svaren till frågorna utgår alltid från aktuell kunskap och erfarenhet när frågan ställdes. 

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. 

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar