Julstjärnan fäller bladen

Fråga: Jag blir ofta så besviken på mina julstjärnor. De är så vackra i affären men tappar alla gröna blad ganska snart efter att jag har kommit hem med dem. Är jag så dålig på att sköta dem eller har något hänt i affären?

Svar: Faktiskt är det oftast vägen mellan affären och hemmet som är det kritiska för en nyköpt julstjärna (Euphorbia pulcherrima). Julstjärnan uppskattar inte temperaturer från ca 10 grader och neråt – då tappar den alla gröna blad, oftast är de färgade s k högbladen eller brachtéerna (som de flesta tror är blomman), kvar i toppen. Packa därför in julstjärnan ordentligt vid hemtransport. Placera den ljust på en dragfri plats. Vattna den sedan med ljummet vatten när den är på plats i hemmet. Julstjärnan går bra att spara som krukväxt, fast nya, färgade högblad får den inte – då måste nätterna vara minst 14 timmar – men den är snygg grön!

Ann-Catrin Thor, Hemträdgården nr 6 2010

Foto: Henrik Bodin

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar