Varför leta skadegörare som inte finns?

Jordbruksverket och Fritidsodlarna har under tre år bedrivit  medborgarprojektet Karantänskadegörare. Fram till nu har ingen skadegörare hittats i våra fällor eller på någon annan plats i Sverige.

Som deltagare förstår du säkert hur viktigt det är att förebygga problemet med nya skadegörare. Men hur stora är egentligen riskerna och varför har Jordbruksverket valt att vi ska leta efter just äppelborrfluga, amerikansk plommonvivel, japansk trädgårdsborre och bakterien Xylella fastidiosa.

Du som vill veta mer kan vara med den 28 november kl 18.00. Då kommer Sofia Windstam från Jordbruksverket ge en tydlig och förklarande bild av vad som ligger bakom medborgarprojektet Karantänskadegörare och riskerna med de nya skadegörarna. Som medborgarforskare är det ofta så att det uppstår många andra funderingar under själva säsongen när fällorna hänger i trädgården. Vad är det som fastnar i fällorna och varför ska just den här fällan attrahera just dessa skadegörare?

Henrik Bodin från Fritidsodlarna kommer denna kväll att berätta mer hur man praktiskt gör i sin trädgård och vad som kan fastna i fällorna av naturligt förekommande skadegörare.

Den 28 november kl 18.00 kan du klicka in på zoomlänken och lyssna på Sofia Windstam och Henrik Bodin när de rätar ut frågetecknen kring medborgarprojektet. Skriv dina frågor i chatten och få svar.