Fråga: Det bor små myror i mina utomhuskrukor. Hur blir jag av med dem?
Svar: Myrorna som lever i Sverige är inte skadegörare på växter, men de kan orsaka indirekta skador genom sina bon. Myrgångar gör att jorden runt plantan blir för luftig vilket leder till problem med vattentillförsel och utveckling av rotsystemet. Myrbon i krukor kan också vara irriterande för oss människor som inte vill ha dem krypandes på våra utemöbler och altaner.
Myror bygger bara bo i torra jordar, så att helt enkelt ta upp plantan ur krukan och lägga jordklumpen i blöt under några timmar för att sedan sätta tillbaks den i sin kruka kan räcka. Efter detta kan det vara bra att försöka vattna lite mer regelbundet, så blir krukan inte längre attraktiv som myrboplats.
Ett mer säkert sätt att bli av med myrbon i krukor är att helt enkelt byta ut jorden. Efter att plantan lyfts ur krukan är det bra att skaka ut rötterna ordentligt för att så många myror som möjligt ska försvinna. Låt sedan rötterna ligga i blöt ett tag innan omplantering. Ibland blir det torra luftfickor inne i ett myrbo. Se till att hela rotklumpen blivit genomblöt!
Om myrboet är i en större kruka som inte kan dränkas eller planteras om kan det hjälpa att vattna extra mycket under en vecka för att skapa en ogästvänlig miljö för myrorna. Tänk på att långa perioder av övervattning är skadligt för växterna, så denna metoden fungerar främst under sommaren när växten har ett stort vattenbehov och överskottet snabbt dunstar. På vinterhalvåret är övervattning direkt dödligt för de flesta växter.
Utöver dessa mekaniska åtgärder kan man använda myrmedel, men eftersom dessa medel även skadar andra insekter så bör de endast användas om de andra metoderna inte går att tillämpa.
Jenny Nilsson, FOR-rådgivare 2020