Fråga: Jag brukar gödsla min köksträdgård och i växthuset med Algominprodukter som är KRAV märkta och med texten ”GODKÄND FÖR EKOLOGISK ODLING”.
Men nu har jag läst i EU Kommissionens rekommendationer om övervakning av bl.a. metaller i alger och produkter av alger (EU 2018/464 punkten (4)):
”De tillgängliga uppgifterna om förekomst visar att alger innehåller betydande koncentrationer arsenik, kadmium, jod, bly och kvicksilver”
Så nu jag undrar om KRAV märkta Algominprodukter innehåller en ansamling av tungmetaller? Är det verkligen lämpligt att använda KRAV märkt Algomin i köksträdgården? Får jag mer tungmetaller i grönsakerna än om jag valt annan gödsel?
Svar: Gödselmedel som säljs men som inte är märkta med varken KRAV eller CE behöver inte testas för tungmetaller generellt för utom när det gäller Kadmium. Där finns ett gränsvärde som inte får överskridas.
Gödselmedel som är CE-märkta (vilket är en frivillig märkning av gödselmedel) måste vara testade för alla tungmetaller och mängden får inte överskrida de gränsvärden som är uppsatta av Europa parlamentet för respektive tungmetall. Mer om det finns att läsa i https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SV/TXT/PDF/?uri=CELEX:02019R1009-20240703
Gödselmedel som är KRAV-godkända måste vara testade för alla tungmetaller. I mängden gödselmedel som rekommenderas per hektar får det inte finnas mer tungmetaller än KRAV har godkänt per hektar. Deras gränsvärden är satta efter förväntad minskning av mängden tungmetaller i jorden. Det vill säga att gödselmedel ska inte öka mängden naturligt förekommande tungmetaller i jorden. Se mer på KRAV´s hemsida https://regler.krav.se/unit/krav-article/c3b078b8-68dc-4bf5-b05d-afcc2e751519
Nu är det inte aktuellt att tillföra rötslam i en villaträdgård. Men skulle det vara aktuellt, så är reglerna strängare för mängden tungmetaller i rötslam än i vanliga gödselmedel.
Det finns tester gjorda på det gödselmedlet du frågar om. Och där får det inte finnas mer tungmetaller än att vid följande av gödslingsrekommendationerna på förpackningen så ökas inte mängden tungmetaller i jorden. Utifrån det så kan vi idag säga att Algomins KRAV-godkända produkter får inte innehålla mer tungmetaller än något annat gödselmedel. Vi på FOR förespråkar ett så lokalt kretslopp som möjligt och därför rekommenderar vi egen kompost som jordförbättring i första hand.
Det finns även en viss forskning när det gäller grönsakers olika förmåga att ta upp tungmetaller i marken. Sallat har visat sig ta upp stora mängder tungmetaller medan bönor och ärtor tar upp små mängder. Överlag ska man äta frön och frukter, där är små mängder tungmetaller. Det man kan göra för att minska grönsakers upptag av tungmetaller är att gödsla marken med kisel. Se mer i rapporten från Stockholms universitet https://www.su.se/arkiv-nyheter/forskningsnyheter-arkiv/kiselg%C3%B6dsel-minskar-tungmetaller-i-mat-1.322048
Henrik Bodin, FOR-rådgivare