Plantor fria från sniglar

Fråga:
Hej, jag går i tankarna att plantera perenner på mitt torp som ligger ensligt o som klarat sig från mördarsniglar. Hur ska jag tänka kring risken att få in mördarsniglar eller dess ägg med plantorna?

Svar:
Vill du gardera dig helt för att inte få in mördarsniglar så är det allra säkraste rådet att spola av all jord från rötterna i en balja eller liknande innan du planterar (och lägga avspolad jord i en tättslutande säck där ev sniglar och ägg ruttnar). Men är du kunnig på att känna igen snigelägg och unga sniglar kan det räcka att kolla ordentligt i krukan och på jorden där du köper plantorna. 

Bra bilder på både unga sniglar och ägg finns på Riksförbundet Svensk Trädgårds hemsida https://svensktradgard.se/tradgardsrad/sniglar-och-snackor/

Solveig Sidblad, hortonom juni 2023

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar