Samodling fleråriga grönsaker

Fråga: Är med i en tillsammansodling. Är mest intresserad av perenner. Vi har t ex ramslök. Har ni något förslag på gröda som passar ihop? Tänker en växt som kommer efter ramslök eller kanske en bärbuske (aronia, vinbär?). Något att tänka på?

Svar: Odling av fleråriga grönsaker är något vi behöver lära oss mer om. Själv har jag begränsad kunskap inom det området. Min spontana tanke är att odling tillsammans med bärbuskar är mest lämpat när det gäller ramslök. För ramslöken trivs i en lite skuggigare och fuktigare miljö. Dessutom gillar inte ramslök för mycket konkurrens från andra perenner. När det gäller val av bärbuskar rekommenderar jag riktiga buskar som vinbär, krusbär eller aronia. Välj bärbuske efter vilka bär ni använder.

Det har gjorts ett projekt där man tittat på möjligheterna att odla fleråriga grönsaker yrkesmässigt. Projektledare var och är Eva Johansson på Skillebyholms skolan. Det finns otroligt mycket intressant att läsa på deras hemsida. https://perennagronsaker.se/ 

Philip Weiss på Stjärnsund har stor kunskap om odling av fleråriga grönsaker. https://xn--skogstrdgrden-hfbr.xn--stjrnsund-x2a.nu/material-for-nedladdning/ och är en av författarna till boken: Fleråriga grönsaker: Upptäck, Odla, Njut.

Henrik Bodin, FOR-rådgivare

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar