Snabbt insynsskydd

Fråga: Jag och min mamma är nyblivna lyckliga ägare till en kolonilott i Helsingborg med otroligt fin jord med massor-massor av daggmask i. Men tyvärr har vi en väg utanför där dom saltar vintertid o där utmed växer det tre utgamla välbarkade Forsythia med inget som helst bladverk nere vid marken. De är en gång för länge sedan satta med 1½ meters mellanrum o nu finns inget skydd för insyn o det vill vi ha. Marken är totalt utarmad, torr o stenhård. Hur gör vi för att få insyn på så kort tid som möjligt?

Svar: Det snabbaste sättet att få insynsskydd (förutom att sätta upp staket förstås) är nog att klippa ner forsythian nu efter blomningen.  Då skjuter den nya skott från basen och blir tät och fin. Men det blir förstås en kort period med mer insyn innan buskarna kommit igen. Och dessutom behövs vad jag förstår något i mellanrummet mellan buskarna. Då kan ni samtidigt passa på att plantera någon snabbväxande perenn mellan/framför buskarna. Men då måste samtidigt jorden luckras och förbättras med kompost, plantjord eller torvmull.

Några förslag på tåliga och snabbväxande perenner är vårkrage, plymspirea, praktlysing, strålrudbeckia, höstaster, nepeta, stäppsalvia.

Jag kan också tänkta mig att plantera buskar av den nya sortens hortensia, Endless summer, för att täcka mellanrummet mellan buskarna. De blir inte så höga, ca 1-1,5 m, men täcker bra och blommar hela sommaren. Om ni istället har tänkt er att byta ut forsythian mot andra snabbväxande buskar/ häck skulle jag rekommendera häggmispel.

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar