Bladmögel på tomater

FRÅGA: Tycker att jag hade goda förutsättningar för fin tomatskörd utomhus vid en varm stenmur och bra jord i stora krukor med inblandning av bokashi, men nu är tomaterna angripna av bladmögel. Vad gör jag med den fina, porösa krukjorden med många feta daggmaskar i? Går den att lägga på komposten eller ska jag sprida ut den i trädgården? Käpparna som stått i krukorna, snörena som hållit upp de nu brunfläckiga stammarna, redskapen, sekatören som jag arbetat med, är de också infekterade? Jag har kunskaper om risken med närhet till potatisodling, men vågar jag lägga potatisskal i bokashikomposten? Fråga från sep -2017.

SVAR: Ja, det är så tråkigt med potatisbladmögel, Phytophthora infestans, sjukdomen är samma för både potatis och tomat, och angrepp förstör snabbt både planta och tomater. Bladmögel gynnas av fukt, sommarn 2017 var regnig och infektionsrisken stor. Lägg inte jorden från tomaterna i komposten, om du tänker återanvända den till tomat eller andra växter som hör till potatisväxtfamiljen, Solanaceae, även paprika och chili hör hit. Den kan innehålla sporer. Till andra växter kan du återanvända jorden, men försök att få den så långt från tomat- och potatisodlingen som möjligt. Kanske har du bärbuskar, rosor eller andra prydnadsväxter som blir glada åt denna jordförbättring. Växtmaterial, snören och annat löst material, som varit i kontakt med plantorna slänger du i brännbart. Pinnar och redskap m m tvättar du noggrant. Rengörings- och avsköljningseffekten är viktig, och spritar man dem har man garderat sig ytterligare. Sporer sprids med vatten och vind. Ju längre avstånd mellan tomat och potatis desto bättre. Tänk även på grannens eventuella odlingar och rådande vindriktning. Mekaniskt skydd med fönsterglas eller fiberduk framför tomatplantorna, kan i viss mån försvåra smittspridning. Var extra försiktig när du går från potatis- till tomatodlingen, även kläder, skor och verktyg kan sprida smittan. Nästa år använder du ny jord i tvättade krukor till tomaterna. Ställ plantorna glest så att bladverket snabbt torkar upp efter regn och överdriv inte kvävegödslingen. Håll luftigt och vattna inte på bladen i onödan. Ta gärna bort de nedersta bladen på plantorna efter hand. Tidiga sorter kan hinna ge tomater, även om man får angrepp. Plocka av angripna blad och frukter direkt och även friska tomater, röda som gröna, för att rädda skörden.

Är vädret gynnsamt för svampen utvecklas sjukdomen snabbt, när den fått fäste. Vissa tomatsorter ska ha bättre motståndskraft, t ex ’Cherry Salat’, ’Losetto’, ’Vzryv’, ’Yamal’ och’ Legend’, som går att beställa från Åke Truedssons tomatklubb, ’Crimson Crush’ F1-hybrid från Suttons och ’Oh Happy Days’ F1-hybrid från Thomson & Morgan. Jag vågar inte uttala mig säkert om bokashi, men eftersom den komposteringsmetoden inte blir varm, kan förmodligen sporer och mycel av bladmögel överleva, så undvik färskt potatisskal (kokt går bra) i denna kompost, om den ska användas till tomaterna.

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar