Toppa purjolök

Fråga: Har hört att det är bra att toppa purjolöksplantorna innan de planteras ut i trädgårdslandet. Kan det rekommenderas?

Svar: Ja, det är ingen dum idé att toppa purjolöksplantorna en eller två gånger innan utplantering om man dragit upp dem själv från frön. Alla som har försökt plantera synålstunna, otoppade, purjolöksplantor vet att det kan vara en ganska påfrestande syssla. Genom att den övre tredjedelen av plantan nyps av så stimuleras rotbildning och plantan blir grövre. Utplantering sker först när frostrisken är över. Men var noga med att avhärda plantorna ordentligt innan de slutligen planteras ut så att de hinner vänja sig vid utomhusklimatet. Tänk även på att purjolöken är en näringskrävande växt och därför behöver få tillskott av näring flera gånger under säsongen.

Ulf Nilsson, Koloniträdgården nr 2 2018

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar