Bigarråträdet håller på att dö

Fråga: Jag har ett bigarråträd som är närmare 30 år gammalt. Det har alltid vuxit och blommat kraftfullt och burit bär regelbundet. Men i år har något hänt. Det blommade vackert som vanligt men mycket bär blev det inte. Och bladen är betydligt mindre till storleken än förr. Under pollineringen var det vackert och varmt väder och massor av humlor, bin och andra insekter i trädet. Jag kan också nämna att förra sommaren stod tomten under vatten i ett par veckor på grund av mycket regn och översvämning. Det har ju också som bekant varit ett antal kalla nätter under maj, även här nere i Skanör. Några syrenbuskar har också dött bort under det gångna året, vilket aldrig hänt tidigare under mina 30 år här. Kan detta ha samband med körsbärsträdet? Vad tror ni har hänt och vad tror ni om framtiden för körsbärsträdet?

Svar: Det låter illavarslande om trädet stått under vatten så lång tid förra sommaren eftersom körsbär är särskilt känsligt för syrebrist i marken. Det kan ha lett till att trädets fina rötter skadats och då har inte trädet ork att utveckla ordentliga blad och inte heller frukt. Så jag tror att en kombination av detta samt den växlande väderlek som varit i vår har gett trädet en knäck. Men det behöver inte vara kört för det. Om sommaren blir normal i år så trädet får chans att återhämta sig och utveckla nya finrötter så kan det komma igen. Klipp bort de grenar som ev torkar in och dör. Bästa beskärningstiden är sensommaren men döda grenar kan klippas när som helst.

Solveig Sidblad, Koloniträdgården nr 4 2008

I vår kunskapsbank “Frågor & svar” samlar vi alla typer av trädgårds- och odlingsfrågor. Våra oberoende experter har svarat på 1000-tals frågor. Svaren till frågorna utgår alltid från aktuell kunskap och erfarenhet när frågan ställdes. 

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. 

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar