Fråga: Jag har tagit över ett hus där det står ett mycket ståtligt Japanskt Körsbärsträd. Det är närmare 10 m och består av tre tjocka stammar samt två avhuggna som beskrivs nedan.
Efter att ha läst på om beskärning inser jag att trädet beskurits felaktigt under flera år. Bland annat har de tidigare ägarna kapat av två stammar, rakt av, ca 40 cm upp från marken.(ingenting lever på dessa-de ser bara fula ut) Stammarna är 15 cm i diameter. Hur skall jag göra? Funderar på att kapa av dessa längs med den friska stam som dessa sitter närmast. Skall jag dela upp det på några år för att inte chocka trädet? Hittade dessutom många gråsuggor i en annan gren som beskurits för långt ut- Efter det att jag tog bort boet och slätade ut ytan, har barken nu en skada som är avlång ca 30 cm som mest, 10 cm som minst. Kan jag påskynda läkningen på något sätt eller skall jag bara låta trädet vila, till nästa JAS-period?
Svar: Ja, det låter som om de tidigare ägarna varit väl drastiska i sin beskärning. Ett japanskt körsbärsträd kräver normalt ganska lite beskärning. Nu kan det ju vara så att det drabbats av sjukdom, t ex blom- och grentorka som inte är så ovanligt, och man varit tvungen att beskära av den anledningen. Men man lämnar aldrig kala stam- eller grenstumpar utan skär av in till stammen eller annan sidogren. Så mitt råd är att du nu sågar av de torra stammarna som du föreslår in till den friska stammen. Om båda dessa stammar är helt döda kan du lika gärna ta båda nu för att minska risken av att röta går in i någon av dem. Tänk på att spara grenkragen, den lilla förtjockning vid förgreningen där läkningen av såret ska ske. Även den andra skadade grenen tycker jag att du ska skära in till en frisk sidogren nu för där låter det som att rötan är på väg att gå in.
Solveig Sidblad, Koloniträdgården nr 5 2006