Ökenros

Fråga: Köpte en ökenros för två år sen. Den har varit fin ända till i vinter, då den tappade alla blad. Nu i vår kommer det nya blad, men de gulnar och ramlar av efterhand som de utvecklas. Den står i ett västerfönster. Vad ska jag göra? Vill inte kasta den, för den var väldigt vacker när den blommade och stammen är grön och fin.

Svar: Det är helt normalt att den tappar bladen på vintern eftersom ljuset inte räcker till. Och jag tror att det också är förklaringen till att de nya bladen gulnar och faller av. Det var fortfarande inte tillräckligt med ljus och då spar den på energin i stammen istället. kan också vara så att den fått för mycket vatten. Den ska vattnas mycket sparsamt på vintern och alltid torka upp mellan vattningarna. Ökenrosen är som namnet säger en ökenväxt och mycket tork- och soltålig. Den kan alltså stå även i full sol. Så prova med att ställa den ännu ljusare om möjligt. Sen behöver den mycket lucker, genomsläpplig jord så att den lätt torkar upp. Efter ett tag kan den ursprungliga jorden ha sjunkit ihop och blivit för kompakt så det kanske är dags att plantera om växten.

Solveig Sidblad, Koloniförbundet 2008

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar