Barkskador på äppelträd

Fråga: Vi har två äppelträd ca 60 år gamla, Cox orange och Cox Pomona. Det har uppstått längsgående vertikala ganska stora skador på stammarna, barken har murknat och fallit bort. Varför?

Svar: Det är ganska vanligt förekommande att det faller av bark på gamla fruktträd. Orsakerna kan vara flera. En vanlig orsak är att det finns en skada nere vid marken eller längre upp i trädet som gör så flödet av energi i den delen av barken är begränsad. Då dör cellerna i den delen, barken lossnar från veden och faller av. Det här blir en inkörsport för rötsvampar. Och ofta leder det till att trädet blir ihåligt eller dör snabbare än det hade gjort om barken varit hel. 

En annan orsak kan vara snabba temperaturväxlingar på våren. Då fryser cellerna sönder i yttersta barklagret. Det resulterar ofta i att det yttersta barklagret faller av. Det här påverkar inte trädet.

Att barken börjar lossna kan också vara ett tecken på att just det här trädet har uppnått sin maximala livslängd. Det som påverkar ett fruktträds livslängd är plats, sort och hur det är beskuret. Ett obeskuret träd dör snabbare än ett beskuret träd. Ett hårt beskuret träd angrips oftast av röta och dör snabbare än ett försiktigt beskuret träd.

På bilden syns naturlig avflagning av bark och sedan en skada där barken har lossnat. Skadan kan vara orsakad av en hackspett eller liknande fågel som letat efter larver i barken. Just dessa barkförändringar är ofarliga för trädet. 

Henrik Bodin, FOR-rådgivare

Foto: Gunnel Blomqvist

I vår kunskapsbank “Frågor & svar” samlar vi alla typer av trädgårds- och odlingsfrågor. Våra oberoende experter har svarat på 1000-tals frågor. Svaren till frågorna utgår alltid från aktuell kunskap och erfarenhet när frågan ställdes. 

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. 

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar