Vet ni vilka faktorer som gör att detta år ger så fantastisk äppelskörd?
Staffan Ström, Uppsala
Ja, i år är det verkligen ett frukt och bär år. Det är flera olika faktorer som varit väldigt gynnsamma. Det började redan förra hösten. För förra året var det många som inte fick så stor skörd. Det innebar att träden hade mer energi över för att bilda blomanlag till detta året. Fruktmognad och anläggning av blommor sker nästan samtidigt i trädet. Är det få frukter orkar trädet anlägga fler blommor.
Våren bjöd sedan på tillräckligt med sol och värme så det fanns aktiva pollinerande insekter när träden blommade. Dessutom slapp vi sena frostnätter så det blev en nästan 100% pollinering. Säsongen har sedan fortsatt med ett gynnsamt klimat. Träden har inte blivit stressande av höga temperaturer eller vattenbrist i jorden. Vilket har gjort så frukterna kunna utvecklas maximalt i storlek. Det har inte heller varit några större problem med skadegörare som rönnbärsmal (gott om rönnbär till dem) och äppelvecklare. Är det dåligt med frukt ett år så blir det ofta färre äppelvecklare nästa år.
Frukten har uppnått trädmognad tidigare än vanligt vilket troligtvis beror på den höga dygnsmedel temperaturen som varit på sensommaren. Det har gjort att frukten har börjat trilla ner från träden innan kärnorna är bruna. För egen del gjorde det att jag fick plocka ner mina ‘Aroma’ 14 dagar tidigare än vanlig. Och nu efter en stunds lagring börjar de bli goda att äta.
Problem som uppstått nu på sensommaren-hösten är att vissa träd har angripits kraftig av svampsjukdomar av olika slag. Svamparna trivs när det är hög luftfuktighet och regn relativt ofta. Sedan är det många träd som brutits sönder av tyngden som blir av all mognande frukt. Ofta är det träd som inte beskurits regelbundet eller som varit gamla och försvagade av rötsvampar.
Henrik Bodin, FOR-rådgivare