Ytliga rötter på körsbärsträd

Fråga: Har ett japanskt körsbärsträd som är ca 15 år gammalt. Nu har den fått stora rötter som ligger ovan mark och är i vägen när man klipper gräset. Rötterna är tjocka som en underarm och flera meter långa. Jag undrar vad händer om jag sågar av några av dessa, hämmar det bara tillväxten eller dör trädet

Svar: Risken är stor att delar av trädet dör om man helt kapar stora huvudrötter. Olika delar av rotsystemet försörjer nämligen olika delar av kronan. Om man då kapar en huvudrot som utgår från stammen så skär man av all vatten och näringstransport till den del av kronan som försörjdes av den roten med dess förgreningar. Om däremot det är rötter som går i dagen ganska långt ut från stammen är risken mindre att delar av trädet dör för då finns förmodligen en hel del sidorötter kvar längre in som kan bilda nya rötter som kompensation. Men en viss hämmad tillväxt blir det i vilket fall. Varför inte istället lägga på ett ca 10 cm lager jord runt trädet så att det täcker rötterna och så nytt gräs eller färdig gräsmatta där?

Solveig Sidblad, Koloniträdgården nr 5 2010

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar