Vilka insatser gör du 2023?
För andra året i rad drar Rikare trädgård tillsammans med Naturhistoriska riksmuseet igång kampanjen Ett rikare Sverige. Målet är att inspirera och uppmuntra fler att omvandla en del av sin trädgård, balkong eller kolonilott till en rikare livsmiljö för djur och växter.
Rapportera in vad du gjort för den biologiska mångfalden under 2023 och bidra till folkrörelsen! Se vilka insatser du kan göra under formuläret här under.
Första året med Ett rikare Sverige rapporterades det in insatser på sammanlagt över 213 000 kvadratmeter runt om i landet. Ett fantastiskt roligt resultat! Nu kör vi igång med 2023 års inrapportering!
Fyll i formuläret här under genom att kryssa i var du gjort dina insatser, på hur stor yta, vad du gjort och passa gärna på att berätta lite mer om din plats.
Om du senare i år gör fler insatser är det bara att skicka in en ny rapport. Tänk på att summan av dina inrapporterade antal kvadratmeter ska stämma.
Förslag på enkla insatser från Rikare trädgård
- Låt delar av gräsmattan gå i blom och klipp dessa delar enbart i slutet av sommaren varje år. Ta bort klippet så har du påbörjat en äng.
- Lägg grenar och ris i en rishög i ett oanvänt hörn av trädgården för att gynna fåglar, insekter, svampar och mossor.
- Gräv en liten damm, antingen med dammduk, lerbotten eller en balja. Det gynnar exempelvis groddjur och trollsländor och fåglar kommer för att bada och dricka.
- Bygg ett stort insektshotell med mängder av borrade, djupa hål med 2-10 mm bredd. Odla kryddor runt omkring för att ge bina både mat och bostad.
Förslag på enkla insatser på vintern
- Låt dina växter stå kvar och vissna under vintern. Ihåliga stjälkar och andra skrymslen på växterna fungerar som skydd och bostäder åt insekter och fåglar äter gärna frön.
- Släng inte grenar och stammar – bygg istället staket, risstaket eller gör en mur av staplade, sågade delar av grova grenar. Du kan också helt enkelt lägga grenarna i en hög.
- Samla löv och använd dem som täckodling, lägg i högar åt igelkottar, groddjur och insekter eller fyll på i komposten.
- Bygg bostäder. Fågelholkar får gärna placeras lite skyddat. Insektshotell blir bäst med 2-10 mm breda och gärna 10 cm djupa hål i träbitar. Sätt dem på en solig, vindstilla plats.
- Om du kan öppna dina fågelholkar kan det vara en idé att städa ur dem på hösten eller vintern. Då minskar risken att fåglarna får ärva fågelloppor och andra parasiter från förra årets hyresgäster.