Sticklingbytardagen på Trädgårdsmässan

Nu upprepar vi succén och bjuder in till en Sticklingbytardag på Trädgårdsmässans sista dag den 2 april. Alla sticklingsentusiaster är välkomna att byta till sig nya spännande växter. 

– Vi är väldigt glada och förväntansfulla över att öppna upp för Sticklingbytardagen igen. Förra året slog vi rekord med över 700 sticklingar som bytte ägare. Vi hoppas att detta rotat sig ytterligare och att vi når nya rekord i år, säger Kristian Sewén, projektledare för Nordiska Trädgårdar.

Vi är otroligt glada att meddela att vi i år har med oss Filip Johansson – sticklingproffset och grundaren av trädgårds och odlingsappen Gardenr. Filip kommer tillsammans FOR att hjälpa till att samla in, artbestämma och svara på eventuella frågor som ni kan ha under sticklingbytandes gång.  

SÅ FUNGERAR STICKLINGBYTARDAGEN
Ta med dig 1-3 rotade sticklingsodlingar till Trädgårdsmässan söndag 2 april. Inlämning av sticklingar görs mellan 09:00 – 11:00 där du får ett lottnummer per stickling som du lämnar in och utlottning sker mellan 13:00-15:00 vid Rådgivningsgatan i FOR-området. Förbered en lapp med vilken växt du har med dig och hur sticklingen hanteras bäst, så att din gamla stickling gott kan leva vidare i nästa hem.

På eftermiddagen börjar utlottningen av sticklingarna. När ditt nummer ropas upp är det din tur att välja vilken/vilka av sticklingarna att ta med hem.

Deltagandet är kostnadsfritt men du behöver en giltig entrébiljett för att kunna delta, då aktiviteten sker innanför biljettspärrarna.

VILKA STICKLINGAR KAN LÄMNAS IN?
Det är viktigt att de sticklingar du tar med dig har hunnit få rötter så att den nya ägaren får en fin planta. Det tar några veckor, lite olika beroende på vilken växt, men var ute i god tid och sätt igång direkt om du vill vara med. Tänk på att lämna in sticklingar så som du skulle vilja få en. Det vill säga inte pyttesmå ny-avklippta skott. Dessa kommer inte att godkännas.  
Plantera i liten behållare med jord. Till exempel avklippt mjölkpaket, pappmugg, crème fraiche-burk eller liknande. Skriv en lapp med namnet på din växt du har med dig och gärna  hur sticklingen hanteras bäst, så att den kan leva vidare i nästa hem.

Du kan lämna in olika sorters sticklingar till exempel krukväxter, pelargoner och trädgårdsväxter. Förra året var palettblad den populäraste växten.

Vad är en stickling?
En stickling är en avskuren eller klippt stam, gren eller del av en rot avsedd att stickas ned i jord så att en ny planta skapas. Viktigt att de sticklingar du tar med dig har hunnit rota sig i jord.  

Affischen köper du vid sticklingbytarborden, och i montern hos Koloniträdgårdsförbundet eller Riksförbundet Svensk trädgård.

Affischen har måtten  50×70 cm, är färdigpackat i ett rör  och kostar 190 kr på mässan.