Kampanj om invasiva främmande arter

Lär dig känna igen de vanligaste invasiva arterna som hamnat i naturen och i trädgården, se vad de ställer till med och vad du kan göra. Naturvårdsverket uppmanar oss att vara uppmärksamma på de invasiva arterna i naturen. Här nedan presenterar vi några av de vanligaste.

Hittar du en jätteloka i naturen får du gärna rapportera den till invasivaarter.nu, men rör den inte! Jättelokan kan bli upp till tre meter hög, sprider sig lätt, bildar ogenomträngliga bestånd och konkurrerar ut andra, betydligt trevligare, växter. Som om inte det vore nog är den giftig. Får du växtsaften på huden kan det ge svåra skador. Inte konstigt att EU har förbjudit den.

Kanadensiskt gullris är en ståtlig växt som gärna sprider sig i naturen, tar kommandot över sin omgivning och ställer andra växter i skuggan. Något av en trädgårdens översittare. Slå av blomställningarna innan de blommar, så har du gjort en god gärning. Fråga din kommun var du kan lämna växtmaterial från invasiva arter, så att det säkert hanteras på rätt sätt.

Den tränger sig på, tar plats och är allmänt missunnsam mot andra växter. Jättebalsamin kan bli 2,5 meter hög och finns ute i naturen på många håll i landet. EU har listat den som förbjuden art. Du kan se till att minska spridningsrisken genom att inte plocka med dig blommor eller andra växtdelar. Det bästa är att inte röra växten alls. Fynd rapporterar du till invasiva arter.nu.

Snygg och elegant men störigt dominant. Blomsterlupinen tränger undan andra växter vart den än kommer. Har du den redan i din trädgård, så gör vad du kan för att hindra att den sprider sig till naturen. Framförallt, låt den inte sätta frö. Och ska du göra dig av med växtmaterial från lupin, förpacka det i dubbla plastsäckar och hör med din kommun var du kan lämna det.

Vresrosor är väl inget hot mot den biologiska mångfalden? Jo, det är just vad de är. Liksom andra invasiva arter, tränger de i naturen ut våra inhemska växter. Har du vresrosor i trädgården och vill ha dem kvar, så kan du ändå göra en insats för att hindra spridningen. Ta bort blommorna innan de bildar nypon, eller gör soppa på nyponen. Hör med din kommun var du kan lämna växtmaterial från invasiva arter, så att det säkert hamnar rätt.  ​