Rapport från en medborgarforskare

Två av våra medborgarforskare, Björn Qvarfort och Karina Stenman Qvarfort håller utkik under sommaren.

– Jag anmälde mig som intresserad av att vara medborgarforskare och se om det finns några karantänskadegörare i Västerås. Direkt efter att jag satt ut fällorna, konstaterade både jag och min hustru att vi båda spanade efter insekter på ett mer ingående sätt, säger Björn.

-Det första vi konstaterade, var att det verkar finnas få insekter i år. På försommaren dök det bara upp några enstaka humlor och fjärilar. Kanske var det våren, först var det varmt och sedan blev det kallt, som bidrog till detta.

– Det verkade också som att fåglarna blivit färre. Vi brukar ha talgoxar som gäster i någon av fågelholkarna, men inte i år. Glädjande nog så fylldes några hålrum upp i vårt lilla bihotell.  Vi hittade också en guldbagge som övervintrat i vår kolonistuga. Hon såg avliden ut, men ett ben rörde sig, så vi gav henne lite sockervatten. Dagen efter var hon försvunnen, men kom sedan flygande förbi några dagar senare. Vi tror att det var samma guldbagge.  

– I en av fällorna har fastnat några humlor, vilket kändes lite tråkigt, när de var så få, men vetenskapen kostar ju en del, fortsätter Björn och avslutar med att hoppas att karantänskadegörarna fortsätter lysa med sin frånvaro.