Beläggning på lerkrukorna

Fråga: Har många krukväxter i lerkruka och ytterkruka som jag vattnar en gång i veckan. På utsidan av lerkrukorna bildas en vit hinna. Det ser ut som ett mögel, är fuktigt och går lätt att tvätta bort. I vissa krukor är det även vitt på insidan på krukan, ovanför jorden, och det är mer hårda avlagringar. Är det mögel, svamp eller alger?

Är detta skadligt för växterna? Bör jag tvätta krukorna i ättiksprit eller köpa nya?

Svar: Det är vanligt med avlagringar på lerkrukor. Ofta är det kalk och salter som finns i leran i krukan som tränger ut på utsidan. Det är helt ofarligt för växterna. Vissa menar på att det bara är billiga lerkrukor som får dessa beläggningar. Och att det beror på att leran till de dyrare krukorna tvättas innan den används till kruktillverkning. Det kan också bli beläggningar på lerkrukorna om man gödselvattnar för mycket. Då är det näringssalter som tränger ut genom lerkrukorna. Personligen tycker jag det är vackert med patinan som beläggningarna ger. Om man inte vill ha beläggningarna på krukorna får man försöka borsta bort dem med en rotborste. Går inte det kan man lägga krukorna i ett vattenbad med bikarbonat. Blanda en matsked bikarbonat i en liter vatten. Låt krukorna ligga i badet cirka 6 timmar. Därefter skrubbas de rena med hjälp av rotborste. Hjälper inte det kan man prova att blanda i 25% ättika i vattnet och lägga ner krukorna i den lösningen cirka 4 timmar. Därefter noga skölja och skrubba krukorna.

Henrik Bodin, FOR-rådgivare 2021

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar