Tulpangråmögel

Fråga: Har en liten rondell i min lilla trädgård (bohusländsk skärgårdsö) där jag har satt kvalitetstulpaner. I år ser det inte bra ut!
Förrförra året satte jag många tulpaner. I början på sommaren, när de var överblommade tog jag upp dem och lät dem ligga i papperspåse i källaren för att låta energi från blad o blommor gå tillbaka till lökarna. I oktober klippte jag bort den döda blasten och satte lökarna i jorden tillsammans med några nyinköpta tulpaner. Nu ser det ut så här: en del jättestora tulpanblad, en del förkrympta blad och blommor. En del blommor hänger inte ihop med löken utan har lossnat. Vad är felet?

Svar: När jag tittar på bilderna ser det ut som att du drabbats av tulpangråmögel. Det är en vanligt förekommande svampsjukdom på tulpan. Den sprids med lökar i första hand. Och när jag läst din fråga så finns där några saker att tänka på för att lyckas bättre till ett kommande år. Låt lökarna sitta kvar i jorden tills de vissnat ner. Då har all näring gått tillbaka till löken. Förvaringen av dem under sommaren är bra. För att de sedan ska kunna rota sig ordentligt och orka bilda nya sidolökar bör du plantera lökarna i augusti och då gärna i jord som gödslats med benmjöl. Om det nu är så att du drabbats av tulpangråmögel behöver du vara noggrann när du tar upp tulpanlökarna. Titta på varje lök för att se om det finns små mörka partier i toppen på löken. Om det finns ska dessa kastas. Blanda sedan upp jorden med kompost, så det blir många andra svampar och bakterier i jorden som kan konkurrera med eventuella tulpangråmögelssporer som försöker övervintra. Bifogar en länk där det går att läsa mer om svampsjukdomen. https://pub.epsilon.slu.se/18169/1/Nilsson_L_201109.pdf 

Henrik Bodin, FOR-rådgivare

Foto: Maria Strömblad

I vår kunskapsbank “Frågor & svar” samlar vi alla typer av trädgårds- och odlingsfrågor. Våra oberoende experter har svarat på 1000-tals frågor. Svaren till frågorna utgår alltid från aktuell kunskap och erfarenhet när frågan ställdes. 

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. 

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar