Tromsöloka frö i maten

Fråga: Jag har fått en krydda av en Iransk kollega. Jag tror det kan vara frön från en Tromsöloka. Jag läser på er hemsida att det är en invasiv och giftig växt om man får saften på huden i kombination av solljus. Däremot har jag redan hunnit använda den som krydda i mat, vilket var jättegott. Jag hittar inget om att den är giftig att äta, är den det?

Svar: Det stämmer att tromsölokans frö (Heracleum persicum) används som krydda i matlagning, även unga skott används i vissa maträtter. I Iran går kryddan under namnet Golpar. Det stämmer att växten innehåller ett fytotoxiskt ämne som heter furanokumariner. Ämnet är inte farligt för oss att äta. Utan det är när ämnet utsätts för uv-ljus som det kan ge oss brännskador. Enligt Naturvårdsverket är det förbjudet att sprida levande växtdelar av tromsöloka. Hur levande fröna är som säljs som krydda är svårt att svara på. Att använda fröna som krydda i maträtter är tillåtet. De varken säljs eller används för att föröka upp växten. Förbundet gäller uppförökning av växten.   

Här finns mer information om växten: https://for.se/forbjudna-inom-eu/tromsoloka/ 

Henrik Bodin, FOR-rådgivare

Foto: Ryan Hodnett, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

I vår kunskapsbank “Frågor & svar” samlar vi alla typer av trädgårds- och odlingsfrågor. Våra oberoende experter har svarat på 1000-tals frågor. Svaren till frågorna utgår alltid från aktuell kunskap och erfarenhet när frågan ställdes. 

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. 

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar

Entréträd

Fråga: Vi har nyligen flyttat in i ett nytt parhus och behöver hjälp med att välja. Ett välkomnande entréträd, som även ger

Läs mer »