Toppa eller inte toppa?

Fråga: Har några saker som jag gått och grunnat på. Vore tacksam att få svar: 

1. Hur noga är det med växtföljd på pumpa och den typen växter? 

2. Jag har växthus där jag bl.a odlar tomater. Jag har på ena långsidan (utvändigt) ett land där jag tänkt mig odla potatis. Är detta för nära fast det ena är inomhus och det andra utomhus? 

3. Finns det någon form av förteckning där man kan se om växter, blommor och grönsaker, som man sår vinner på att toppas eller omvänt absolut inte gynnas av en toppning? 

4. Vissa växter vill ha surjord. Kan jag få till det på egen hand? Jag har tillgång till kompostjord, fermenterad hästskit, eklöv samt bor på landet med tillgång till barrskog. 

5. Hur mäter man PH-värdet säkrast? Finns det en bra mätare som ni rekommenderar? 

Svar:

1 Gurkväxter, dit pumpa hör, är inte lika beroende av en 4-årig växtföljd som exempelvis kålväxter, potatis och ärter är. 

2 Det tomat kan smittas av från potatisodlingen i närheten är om potatisblasten angrips av potatisbladmögel. Då kan sporerna flyga in i växthuset och angripa tomatplantorna. Det är också viktigt att aldrig lägga smittad potatis/tomatblast på komposten.

3 När det gäller toppning av ettåriga växter är det främst utplanteringsväxter och sommarblommor som man toppar exempelvis luktärt, lejongap, petunia och lobelia. Detta för att de ska bli kompakta och buskiga.

4 För att få sur jord blandar du jorden med naturell torv, alltså torv utan kalk och gödsel. Torv har pH 4,5

5 När det gäller att mäta pH i marken finns det mätare att köpa och precis som med så mycket annat får man det man betalar för. Fast det är inte säkert att en dyr mätare ger mer pålitligt värde. När man mäter ett pH-värde får man se det som en ögonblicksbild, för pH-värdet i jorden kan växla ganska snabbt. Om du tycker det känns bra att investera i en pH-mätare tycker jag du ska satsa på en lite dyrare.

Annica Larsdotter, FOR-rådgivare 2021

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar