Fråga: Köpt päron, importerade, som var fina på utsidan men bruna inuti. Vad har hänt?
Svar: Att päron är bruna inuti är ganska vanligt förekommande. Ofta beror det på att själva frukten börjar bli övermogen och ska på naturlig väg ruttna, så kärnorna kommer ut ur fruktköttet. Faktorer som påverkar päronets hållbarhet är plockningstidpunkt och hur frukten förvaras. Har frukten hunnit bli mer mogen än plockmogen så försämras lagringsförmågan snabbt. Det är skillnad på plockmogen och ätmogen. När frukten är plockmogen så finns alla ämnen i frukten så den kan utveckla smak och färg. Men det behövs en viss tids lagring för att smakerna ska framträd, så vi upplever smakerna på bästa sätt. Andra faktorer som kan påverka frukten är lagringsmiljön och hur länge frukten har lagrats. Ofta har man lagrat frukten vid en för hög temperatur.
Henrik Bodin, FOR-rådgivare

Foto: Anna-Catrin Ek