Flocknäva

Fråga: Att flocknäva, Geranium macrorrhizum, är en utmärkt marktäckare är en i dag allomfattande kunskap, men har det hänt något på sortsidan som man borde veta innan man gör ett val?

Svar: Flocknävans kvaliteter bygger mycket på dess förmåga att etablera en tät matta snabbt, blomma och växa i en serie med olika markkrav. ’Bevans Variety’ har purpurosa blommor och en gulorange höstfärg. ’Czakor’ är också purpurrosa med en något ljusare ton och höstfärg i lime. ’Ingwersens Variety’ har en klar violettrosa färg med en inte obetydlig blandning av typer i kultur. Visar sjukdomsbenägenhet. ’Spessart’ har vita blommor med en klarröd mittpunkt och purpurrött kalkfoder, röd höstfärgning. Dessa sorter av flocknäva har visat de bästa kvaliteterna enligt Gartenpraxis nr 10/2004. Hos sorter från en närstående hybrid G. x cantabrigense (G. macrorrhizum x G. dalmaticum) rekommenderar man egentligen en enda sort: ’Berggarten’ som har djupt purpurrosa blommor och delvis en intensiv röd höstfärg. Alla är bra att använda, men bland sorterna är detta de allra bästa. Kenneth Lorentzon, Movium Direkt nr 7/8, 2004

Eva Wirén, Hemträdgården nr 2 2005

Foto: By A. Barra – Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3096973

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar