Syrenberså

Fråga: Har en syrenberså, 2,5 år gammal. Har skött den enligt konstens alla regler. Den är dock placerad så att ungefär en tredjedel står under en ek. Den har vuxit jättefint och i år såg den ut att ta fart ordentligt, Nu har bladen på jättemånga grenar börjar bli ljusgröna med mörkgröna marmoreringar, vissna i en del kanter, hål här och var, en del är också svarta längst ut på bladspetsarna. Någon sjukdom eller skadedjur?

Svar: Syrener kan tyvärr drabbas av en del symtom som inte är helt lätta att härleda eftersom likartade symtom kan ha flera orsaker. Som det låter på din beskrivning tyder det på någon form av näringsbrist. Marmoreringen tyder på magnesiumbrist, torra bladkanter/bladspetsar på kaliumbrist. Det kan i sin tur bero på konkurrensen från eken, torka, för tät jord, för kraftig tillväxt när inte rotsystemet hinner med mm. Ja som du ser kan det ha flera orsaker. Det du kan göra är att kalka med trädgårdskalk som innehåller magnesium och sen gödsla med någon allsidig naturgödsel (kogödsel eller hönsgödsel) till våren. Kanske behöver du gräva ner någon form av rotspärr mot eken så inte dess rötter konkurrerar med syrenen.

Solveig Sidblad, Koloniträdgården nr 2 2012

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar