Spaljera persikoträd

Fråga: Vi har kolonistuga på Torpakolonin i Göteborg och planerar att sätta två persikoträd till våren som vi tänker spaljera upp som en solfjäder. Vad behöver vi tänka på? Kan vi påbörja beskärningen redan på våren eller måste vi vänta till JAS-månaderna? Vilken sort rekommenderar du, `Frost` eller `Riga`?

Svar: Allra helst bör ni köpa träden som spaljéträd från början. De bör inte beskäras på våren utan vänta med det till JAS-månaderna. Och när det gäller persika så är det så lite beskärning som möjligt som gäller. Toppa in grenar som ränner iväg. Ta bort grenar som växer åt fel håll. Jag föreslår att ni sätter en sort av varje. Riga mognar tidigare än Frost och är något härdigare men då pratar vi om zon IV. Så båda är fullt härdiga i Göteborgstrakten. Själv har jag Frost i Stockholmstrakten och den ger stora, jättegoda frukter. I år har den dock fått lite krussjuka på grund av den fuktiga väderleken även om den sägs vara motståndskraftig. Möjligen är Riga ännu mindre mottaglig för krussjuka. Båda sorterna blommar mycket tidigt på våren och kan behöva hjälp med pollineringen (pensla) samt skydd för sen vårfrost.

Solveig Sidblad, Koloniträdgården nr 1 2013

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar