FRÅGA: Vi har en baltisk vinranka som har 3–4 m långa årsskott som jag undrar om man borde beskära. Den planterades för två år sedan och den första hårda vintern frös den ner till snötäcket trots att den skulle klara minus 25 grader och även senaste vintern frös den, men inte så mycket, men båda åren har den vuxit bra. Bör den täckas över på något sätt inför vintern?
SVAR: Att vinrankan fryser ner första åren om det är en sträng vinter är helt normalt. För de skott som finns på växten är inte tillräckligt förvedade så de klarar sträng kyla. Växten överlever trots ner frysningen och växer som du märkt kraftigt varje sommar. Och med stigande ålder så kommer rankorna klara sig bättre mot kyla. För att undvika nedfrysning första vintrarna kan man täcka rankorna med juteväv.
När det gäller beskärning av vinrankor så är det både enkelt och komplicerat. Låt oss börja med tidpunkten. I hemträdgården är det höstbeskärning och sommarbeskärning som gäller. I yrkesodling är det sen vårbeskärning och sommarbeskärning som gäller. Vinrankor är blödande och i hemträdgården är sällan förhållandena optimala, så där vill vi inte att plantorna förlorar energi på grund av att saven rinner ut snittytorna på våren. Vilket sker vid vårbeskärning.
Höstbeskärningen brukar ske i oktober-november-december. Då sparar man de rankor som sedan ska bli vinstockar. Alla andra rankor klipps in till två knoppar (ögon). Behöver någon vinstock kortas in eller tas bort gör man det på hösten. Efter höstbeskärningen så har man alltså bara grövre stockar med korta skott.
Sommarbeskärning (pincering) kan göras lite godtyckligt. Här handlar det om att inte släppa fram för många klasar per skott. Rekommenderat är max två klasar per skott. Och sedan gäller det att korta in skotten så solljuset kommer ner till druvklasarna. Vanligtvis pincerar man vinrankorna två eller tre gånger under säsongen.
Henrik Bodin, FOR-rådgivare