Blanda egen jord

Fråga: Skulle bli oerhört tacksam för råd kring att bygga en bra planteringsjord för grönsaker. I trädgården idag är det lerjord. Skulle vilja med hjälp av ihopsamlat material bygga en bra jord i mina pallkragar som står uppe på lerjorden. 
Har: flera småsäckar med solmull/torv, lite pelleterad höns/kogödsel, en storsäck lerjord, obehandlat träspån från en tömd hästbox, ris och kvistar från liguster, halm, en storsäck kompostjord med hästskit, halm, spån. Kan hämta färsk hästskit från stallet bredvid. Finns det något sätt jag kan kombinera ihop detta till en bra jord att plantera i detta året?

 Svar: Pallkrageodling brukar vara räddningen för att slippa brottas med besvärlig lerjord. Det bästa jordförbättringsmedlet är organiskt material, alltså rester av växter och djur i olika stadier av nedbrytning. Det nämns halm, torv, kompostjord och hästgödsel samtliga dessa är organiskt material och perfekta jordförbättringsmedel. Träspån och kvistar är förvisso också organiskt material men mikroorganismerna behöver längre tid på sig för att bryta ner det materialet. Hönsgödsel innehåller kväve som växterna förbrukar mycket av under en säsong och som behövs till halmen för att den ska brytas ned. 

Så här tycker jag: i botten på pallkragarna, du behöver två på varandra, kan du lägga kvistar och sämre jord. Växterna har sina rötter ner till 20-25 cm djup. Utgå sedan från lerjorden blanda den med halm, torv, kompostjord och hästgödsel. Det brukar funka bra att hålla till i skottkärran och blanda materialet lite i taget. Fyll pallkragarna ända upp till kanten. När växterna är på plats och kommit upp efter sådd kan du vattna ut hönsgödsel. Du kan även blanda färsk hästgödsel med vatten och vattna ut. Kväve finns även i guldvatten, nässelvatten och gräsklipp.

Annica Larsdotter, FOR-rådgivare 2021

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar