Bladfall på liguster

FRÅGA: För tredje året i rad tar dessa små odjur död på våra ligusterbuskar. Bladen ljusnar lite prickigt och ramlar av. Skakar man i buskarna så flyger insekter runt och tillbaka till buskarna igen, ungefär som vita flygare brukar göra. Insekterna är uppskattningsvis 2–3 mm långa. Alla grannar har ligusterhäckar och det är svårt att få alla att behandla dem samtidigt. Men hur blir vi av med dem? Ska vi bygga staket i stället?

SVAR: Tyvärr ser man denna skada allt oftare på liguster. Det är en strit som lever och suger bladsaft på era ligusterbuskar. Saften i cellerna ersätts då med luft och bladen blir rejält fula och faller av vid svåra angrepp. Förmodligen är det den nyligen identifierade syrenstriten, Igutettix oculatus, som är den skyldige. Striten på bilden befinner sig ännu i nymfstadiet, och är inte fullt utvecklad med vingar. Men både nymfer och fullvuxna stritar suger bladsaft. Karakteristiskt för stritarna är att vingarna bildar som en taknock på kroppen. Striten trivs när det är torrt och varmt, fuktigare och svalare väder missgynnar den. Bra är om buskarna har god tillgång på vatten. Eftersom striten lägger sina ägg (som sedan övervintrar) under barken på årsskott decimerar man antalet om man klipper in buskarna på vårvintern och bränner kvistarna. Gör en gemensam insats i området. Så snart man upptäcker skador på bladen, kan man behandla buskarna med såpvattenlösning eller såpsprit för att motverka stritarna, medan de ännu inte är så rörliga. Men spruta inte i sol! Stritarna störs också om man sprutar vatten under bladen med jämna mellanrum. Det är dock lättare sagt än gjort att få bukt med dessa när häckarna är många och den fullvuxna striten kan flyga upp och flytta på sig. Senare på säsongen brukar angreppet klinga av men då är bladen redan fula. Buskarna dör inte men tillväxten reduceras. Men allt går i cykler i naturen så vänta med staketet, tills ni ser hur det utvecklar sig de närmaste åren.

Lise-Lotte Björkman, Hemträdgården nr 3 2019

Foto: Charlotta Ludwig

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar