Viticella-klematis med gröna blomblad

Fråga: Har i min trädgård Clematis viticella ‘Rubra’. De första blommorna blir missbildade men blomningen brukar efter några veckor utvecklas bättre. I ett trädgårdsprogram hörde jag för ett par år sedan att man tidigt på säsongen kunde spruta med någonting för att få bukt med missbildningarna. Vad var det för preparat och kan man som amatör köpa och använda det?

Svar: Ja, det är vanligt att de första knopparna som slår ut, av sorter som framförallt tillhör rödblommiga klematissorter ur Viticella-gruppen, får grönfärgade blomblad. Dessa blommor brukar snabbt skrumpna ihop och trilla av. Efter någon vecka är alla nya blommor normala. Att blombladen blir gröna beror inte på skadegörare utan är en så kallad icke-parasitär skada, troligen på grund av låga temperaturer vid knoppbildning under våren. Vad man möjligen kan göra är att försöka skydda klematisen under våren när det varnas för särskilt låga temperaturer t ex genom att täcka med juteväv eller fiberduk. Detta problem går inte att spruta bort.

Ulf Nilsson, Koloniträdgården nr 2 2019

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar