Bekämpa honungsskivling

Fråga:
Vi har en gammal syrenbuske som börjat bete sig konstigt. Vi beskär den vartannat år ner till ca 20-30cm ovan jord. Förra året kom den tillbaka med jätteblad. Bladen blev enorma men växten såg ändå ganska frisk ut. Men knappt några blommor. I år kom den tillbaka ganska normalt men nu har de nya fina skotten börjat vissna och ramla av. Vad göra?

En björk togs bort för ca 10 år sedan och vi behöll bara en ca 1,5m hög stubbe som används som piedestal för blomkruka. Nu är jorden runt stubben full av svamp. Troligen honungsskivling. Den förökar sig snabbt. Sprider sig i gräsmatta runt om och dyker upp lite varstans på tomten. Jag har försökt ta bort svampen vartefter men den dyker upp på ett nytt ställe. Har detta något samband?Hur bekämpa?

Svar:
De två vanligaste sjukdomarna på syren brukar vara honungsskivling eller vissnesjuka. När började skotten vissna in, i maj eller juni? Om det är flera andra buskar i närheten som börjat må dåligt och det ganska snabbt så lutar det mot honungsskivling. Tyvärr är just syren väldigt känslig för denna svamp.

Undersök om du kan hitta svampmycel vid stambasen på syrenen. Ta en kniv och peta bort bark. Honungsskivlingens mycel är gulvitt, förgrenar sig fint och har en typisk lukt av svamp. Det går ibland också att se tjocka mörka rottrådar (lite som skosnören) i närheten av mycel. Dessa rottrådar är svampens spridningsorgan. Däremot syns de typiska svamparna (hattarna) oftast först när trädet/busken dött och då till hösten.
Läs mer här https://for.se/fragor-svar/honungsskivling-pa-appeltrad/

Bekämpning: honungsskivling är tyvärr mycket svårbekämpad. Det gäller att ta bort smittkällor t ex gräva bort angripna stubbar då svampen kan sprida sig tiotals meter från infekterad stubbe. När väl angreppet är etablerat är det svårt att göra så mycket åt det. Att ta bort fruktkropparna hjälper inte mycket eftersom mycelet finns i jorden. Man kan dock hindra sporspridning på detta sätt.

Det kan ibland fungera att hejda svampen genom att gräva ner rotbarriärer 50 cm ner i marken. Men då gäller det att den inte redan hunnit sprida sig. I övrigt optimera för växterna i närheten t ex genom att vattna under torka etc.

Ulf Nilsson trädgårdsrådgivare FOR juni 2022

Foto: Henrik Bodin

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar