Välja prydnadsträd

Fråga:
Jag skulle vilja ha hjälp med att välja ett träd till framsidan av vårt hus. Vi bor utanför Västerås nära Mälaren (zon 2 enligt grannarna) och det är ett öppet läge med sol större delen av dagen och lerjord. Vi vill ha ett träd med hängande grenar men vet inte riktigt vad som skulle kunna passa. Vårt hus är i ett nybyggt område och vi har inte några andra träd på tomten men mitt emot vårt hus har vi fin utsikt mot ett kulturreservat med äng/hage och en liten skog. Vi har tittat på tex prydnadsapel. Skulle den passa och vilken sort? Vi vill ha ett träd som är lite äldre men är prydnadsapeln för långsamtväxande för att ge en fin effekt? Eller finns det något annat vackert träd som skulle passa bättre? (Huset är i två våningar och har lite amerikansk stil med en veranda och fem vita pelare).

Svar:
Valet av träd beror mycket på den egna smaken och tanken med trädet. Jag väljer att föreslå några träd som skulle trivas på platsen. Ni kan sedan söka på växtnamnen och läsa mer om träden för att se om något av träden passar er. När det gäller storlek, så växer ett stort träd snabbare än ett träd som inte blir så stort. Vill man snabbt få ett större träd kan man beställa större exemplar hos växtleverantören. 

Prydnadsapel, Malus ‘Evita’
Prydnadsapel, Malus ‘Gracil’
Silverpäron, Pyrus salicifolia ‘Pendula’
Katsura, Cercidiphyllum japonicum ‘Pendula’
Silverpil, Salix alba

Henrik Bodin, trädgårdsrådgivare FOR februari 2022

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar