Hibiskusen utsattes för nattfrost

FRÅGA: Vi har en stor hibiskus som vi förvarar inomhus på vintern. Under sommaren får den stå i vårt oisolerade uterum. I år ställde vi ut växten tidigt för det var varmt, men glömde att ta in den en natt med minusgrader. Alla blad har trillat av. Överlever den? Vad ska vi göra, klippa ner och kruka om?

SVAR: Hibiskus, Hibiscus rosasinensis, växer i områden som kan få minusgrader, så enstaka dygn med minusgrader klarar den speciellt om den är äldre och har förvedade grenar. Om någon eller några veckor kommer nya blad och plantan växer på som om inget har hänt. För att få en kompaktare planta kan man i samband med att den tappar bladen beskära tillbaka plantan så bryter den fint med nya blad längre in mot stammen. Om växten inte är omplanterad på några år kan ni passa på att byta ut en del av jorden i krukan mot ny krukväxtjord.

Henrik Bodin, Hemträdgården nr2 2021 https://svensktradgard.se/

Foto: Henrik Bodin

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar