Kategorier
< Alla ämnen
Utskrift

Sparris skötsel

Fråga:
På min kolonilott som jag övertog för 6 år sedan var det planterat en rad med sparris. Jag skördade försiktigt de första åren och lät de klena växa upp för att ge näring till rötterna, som jag läst att man skulle göra. Dessa klena långa fortsätter att växa och det blir inte så många “fingertjocka” att skörda. Vad beror det på, ska jag klippa ner dessa “smalisar” och hoppas att det blir grövre nya eller ska jag skörda även dessa innan dom växer sig långa och hårda eller helt enkelt låta dem växa klart och ge näring åt rotknölarna?

Svar: Vilken lycka att ha en sparrishäck. Att de fortsätter att ge tunna skott tyder på att de har fått för lite näring eller att du har för tät jord. Du kan visst skörda en del av “smalisarna” men inte när de blivit så långa som 2-3 dm för då börjar de bli hårda och träiga. Då är det bättre att de får växa upp och ge näring till roten. Men för att de ska kunna ge näring till roten så behöver de också gödslas nu under säsongen t ex med ko- eller hönsgödsel. Kommer det fler taniga skott så kan du skörda dem när de är riktigt späda och ca 10-15 cm långa. De är ju lika goda. Sparrisen är en perenn så den vissnar ju ner över vintern  och fjolårsskotten är bara att rycka bort. 

Solveig Sidblad 

Tidigare Skorvsvamp på potatis
Nästa Sprickor i tomaterna.
Table of Contents