Hur odlas fänkål?

FRÅGA: De senaste åren har jag blivit förtjust i fänkål, med de tjocka bladen som bildar en knöl ovan jord. Säsongen 2017 försökte jag odla dem, men det blev inte bra. Jag sådde frö och de kom upp, de fina dill-lika kvistarna syntes och det såg ut som att stammarna tjocknade till lite längst ner. Men det blev inte mer. Inga fina bladknölar. Jag sådde på friland och i kruka på lerjord i Blekinge. Jag vill gärna försöka igen, innan jag ger upp. Kan ni ge mig råd hur jag bör göra för att lyckas?

SVAR: Fänkål har förhållandevis lång utvecklingstid och vill växa i varmt läge, gärna på lättare jord. Den vill dock ha jämn tillgång på vatten och blir den stressad, av kyla, torka, angrepp m m, kan den gå i blom i förtid och då utvecklas ingen ”knöl”. Denna typ av fänkål går under namnet sötfänkål, men man ser även benämningen knölfänkål. Hos dig borde det gå att så den direkt, men med förodling vinner man tid. Du sår inomhus ca 5–6 veckor före planerad utplantering. Sätt inte ut den i för kall jord, minst 10–12 grader, och var försiktig så att rötterna inte skadas. Även det kan vara ett stressmoment, som får den att gå i tidig blom. Jag har själv aldrig odlat fänkål, men det är hög tid att testa. Dock har även jag tung lerjord och det är inte det mest optimala. Men i en yta, t ex en pallkarge med sand med fukthållande lera under, tror jag att det skulle funka bättre. Titta gärna närmare på det sortiment som Impecta och Runåbergs erbjuder, det finns sorter som inte så lätt ska gå i blom.

KOMMENTAR AV FRÅGESTÄLLAREN: Uppföljning 2018. Jag gjorde nästan som du sa, men följde Flyinge trädgårdsbutiks råd om jord. Ovanpå min lerjord lade jag en vanlig planteringsjord, uppblandad med grus. Jag förodlade och planterade ut. Jag är glad över resultatet, 11 fröer och ca 5–7 fänkål. Sorten jag odlat tror jag hette ’Perfection’. Roligt att lyckas, kanske jag prövar fler gånger, tack för råden!

Lise-Lotte Björkman, Hemträdgården nr 1 2019

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar