Kategorier
< Alla ämnen
Utskrift

Bruna tomater?

FRÅGA: En del av mina tomatkartar ser ut att till hälften bestå av choklad. Jag har aldrig sett detta förut och undrar vad
det är och beror på?

SVAR: Dina tomater har fått pistillröta. Då bildas torra, bruna, insjunkna partier i pistilländan av tomaten. Skadan stannar kvar där och sprider
sig inte till hela tomaten. Olika sorter har olika känslighet att utveckla detta. Pistillröta kan orsakas av kalciumbrist i  växten när tomaterna bildas. Ojämn bevattning och vattenupptag kan bidra till att plantan inte fått upp tillräckligt med kalcium. När rotsystemet  är välutvecklat uppstår skadan inte lika lätt.
Blanda t ex algmjöl i växtbädden vid planteringen för mer kalcium i jorden. För övrigt gödslar du som du brukar. Du kan även slamma upp finmald trädgårdskalk
och vattna ut det i jorden för effekt nu. Och som sagt se till att plantorna har jämn tillgång på vatten. Den friska delen av tomaten går bra att äta.

Tidigare Böjda skott på vinbärsbusken
Nästa Cystnemtoder på potatis?
Table of Contents