Växter i planteringslåda

Fråga: Vi har sedan några år (2-3 år) planteringslådor på vår bostadsrättsförenings innergård och i två av dem har vi klematis Summer Snow samt kärleksört och någon näva. Vi har haft ytterligare perenner i lådorna men de har inte tagit sig så bra och de har tagits bort. 

Nu funderar vi på vad vi kan sätta i lådorna. Vet att klematis vill ha skuggade rötter och att vi verkligen behöver något mer i lådorna.

Dock verkar det som att klematisrötterna tagit över hela lådan, det går inte riktigt att räfsa i jorden och jorden är full av smårötter (som trådar) och jag gissar att det är från klematisen. Så det känns svårt att gräva ned en planta där.

Undrar om man skulle kunna dressa upp med ny jord på toppen och så frön till någon sommarblomma som får växa där under sommaren istället kanske?

Svar: Vackra Summer Snow tillhör de tåligaste och mest kraftigväxande klematisarna. Och det märks i odlingslådan som ju är helt genomvävd av dess rötter. Den är dock inte så krävande på skugga för rötterna så av den anledningen behövs inte andra växter. Jag förstår att ni gärna vill ha något som pryder nertill i lådan.

Att lägga på ett lager och så sommarblommor tror jag blir svårt för klematisens rötter kommer att växa upp i det lagret väldigt snabbt. Då tror jag mer på att sätta plantor av några marktäckande perenner eller sommarblommor med ytliga rötter i ett nytt jordlager.  Det kanske går att skala av lite av det översta jordlagret, lägga en markduk/fiberduk emellan och fylla på med ny jord. Några förslag på tåliga marktäckande perenner: aubretia, mossflox, fjädernejlika, silverarv och ormöga. Marktäckande sommarblommor: million bells, slingerkrasse, strandkrassing, hänglobelia, rabatteternell. Om ni väljer sommarblommor är det viktigt att vattna regelbundet, då dessa växter har ett större behov av vatten.

Solveig Sidblad, FOR-rådgivare 2023

Foto: Pixabay

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar