Dalgubbe och Dalgumma

Fråga: Skulle vilja fråga dig om något som här uppe i norr kallas för dalgubbe och dalgumma, någon har påstått att det är en blomma som kallas för femöring, men om så är fallet, skulle jag vilja veta skillnaden mellan dalgumman och dalgubben.

Svar: Det var en svår fråga. Lokala växtnamn kan vara något helt annat än de ”korrekta” namnen, och samma namn kan betyda olika saker i olika landsändar. Daldocka är det närmaste jag kommer, det kallas smörboll, Trollius, för ibland. Femöring är en krukväxt tillhörande familjen Gesneriaceae och släktet Achimenes (om vi nu utgår från Kulturväxtlexikon), och det finns flera arter och sorter av denna. Men dalgubbe och dalgumma? Nej, jag vet inte. Om namnet syftar på två olika växter skulle man kunna tänka sig att det är något i stil med Adam och Eva, en orkidé där den ena är vit och den andra röd, och de växer på samma plats (även om jag inte menar att det är denna växt det rör sig om). Böckerna ”Blommorna är jordens ögon” av Stefan Casta (W&W) och
”Blomsterspråk” av Sven Wingård (Sveriges Radios Förlag) skriver om vilda växter och nämner bl a många lokala namn. Du kanske kan hitta något där. Kanske någon av Hemträdgårdens läsare vet?

Eva Wirén, Hemträdgården nr 6 2004

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar