Vågar jag köpa växter?

Fråga: Läser och hör väldigt mycket om lövplattmasken. Blir orolig för att den ska komma in i min trädgård. Vad kan tänka på när jag handlar växter?

Svar: Det gäller att vara försiktig och aktsam för att undvika att få med liftande invasiva främmade arter när man köper växter. Just nu är det lövplattmasken som det pratas mycket om. Hade vi pratat lika mycket om mördarsnigeln för 50 år sedan så hade den kanske inte varit något problem idag. Med ett föränderligt klimat så kommer fler främmande arter kunna etablera sig i Sverige. De som då är duktiga på att överleva blir invasiva och konkurrerar ut våra inhemska arter. Främst för att de främmande arterna inte har några naturliga fiender som skapar balans. Det man som privatperson kan göra är att vara aktsam när man ska köpa växter eller ta emot växter från personer som vill ge bort växter. Börja med att undersöka växten noga alla delar ovan mark och själva jordklumpen samt eventuell kruka som växten står i. Sök på växten för att läsa på om hur växten sprider sig. Själva växten kan bli invasiv i trädgården.

När man kommer hem med växten så ska den placeras i karantän helst 14 dagar, minst två dygn. Placera växten i en stor balja eller mitt på en asfalterad yta. Vattna den som en krukväxt under tiden som den står där. Kontrollera växten varje dag. Variera när på dygnet som växten kontrolleras, för att även upptäcka individer som är aktiva i skymning och gryning. Får växten stå i karantän 14 dagar brukar alla ägg som eventuellt följt med kläckts och man ser levande individer. Även svåra ogräs brukar kommit under den tiden.

Man pratar ofta om försiktighet och karantän för växter som kommer från utlandet. Men det gäller även växter som odlats i Sverige. Skillnaden är den att med utländska växter kan det komma med främmande arter. Och med de Svenska kan det komma med inhemska invasiva arter. Byt och köp gärna växter men undvika att sprida invasiva arter.

Henrik Bodin, FOR-rådgivare

Foto: Henrik Bodin

I vår kunskapsbank “Frågor & svar” samlar vi alla typer av trädgårds- och odlingsfrågor. Våra oberoende experter har svarat på 1000-tals frågor. Svaren till frågorna utgår alltid från aktuell kunskap och erfarenhet när frågan ställdes. 

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. 

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar

Odlarens bästa vän

Fråga: Hittar små jordklumpar i min gräsmatta på många platser. Tycks inte göra någon skada men skulle vara intressanta att få vete vad

Läs mer »